U prerađivačkoj industriji radi 137.057 osoba

Bez autora
Apr 13 2015

Posao u industriji, koji je često fizički zahtjevan i težak, nije pretjerano privlačan mladim ljudima, koji se najčešće odlučuju na zanimanja koja nisu toliko tražena, ali koja ne iziskuju fizički napor. S druge strane, ni država nije zainteresovana da podrži razvoj industrije i otvaranje novih radnih mjesta kroz smanjenje poreskih stopa, lakšim pristupom kapitalu itd. Dok pravimo nepotrebne kadrove, istovremeno imamo problem jer nemamo dovoljno stručne radne snage. Poseban problem je što više nisu preferirana proizvodna zanimanja, svi bi da idu u neka lakša zanimanja i svi bi da rade neki posao koji je dobro plaćen, a podrazumijeva sjedenje za računarom ili u krajnjem slučaju za volanom. Mi ne stimulišemo niti propagiramo razvoj industrije. Sve je više mladih koji svoju budućnost vide samo izvan BiH, napisala je u tekstu za Oslobođenje Zijada Suljić, direktorica firme Krin igračke iz Zenice.

U prerađivačkoj industriji radi 137.057 osobaPosao u industriji, koji je često fizički zahtjevan i težak, nije pretjerano privlačan mladim ljudima, koji se najčešće odlučuju na zanimanja koja nisu toliko tražena, ali koja ne iziskuju fizički napor. S druge strane, ni država nije zainteresovana da podrži razvoj industrije i otvaranje novih radnih mjesta kroz smanjenje poreskih stopa, lakšim pristupom kapitalu itd.

"Dok pravimo nepotrebne kadrove, istovremeno imamo problem jer nemamo dovoljno stručne radne snage. Poseban problem je što više nisu preferirana proizvodna zanimanja, svi bi da idu u neka lakša zanimanja i svi bi da rade neki posao koji je dobro plaćen, a podrazumijeva sjedenje za računarom ili u krajnjem slučaju za volanom. Mi ne stimulišemo niti propagiramo razvoj industrije. Sve je više mladih koji svoju budućnost vide samo izvan BiH", napisala je u tekstu za Oslobođenje Zijada Suljić, direktorica firme Krin igračke iz Zenice.

Mentorice

Firma SEP iz Bijeljine zapošljava uglavnom žene, direktor firme Rado Maletić objašnjava da je mnogo lakše komunicirati sa ženama. Međutim, kada primaju radnice, one prvo moraju proći obuku 15 dana.

"Imamo grupu iskusnijih radnica, koje su mentorice novim radnicama i koje ih pripremaju i uvode u posao, tako da nemamo problema sa radnom snagom", kazao je Maletić. On je dodao da je u Bijeljini velika ponuda radne snage, pa nema nekih problema u pogledu zapošljavanja.

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, prošle godine je u BiH bilo zaposleno 701.657 osoba. Od toga je u prerađivačkoj industriji radilo 137.057 osoba, što je jedna petina ukupnog broja zaposlenih u BiH. U srodnim proizvodnim djelatnostima kao što su poljoprivreda i šumarstvo radilo je 16.326 ljudi, na poslovima vađenja rude i kamena radio je 18.861 radnik, dok je u građevini bilo 33.049 zaposlenih.

Istovremeno, u trgovini, koja je neproizvodna djelatnost, radila je 125.391 osoba, u administrativnim i pomoćnim uslugama 10.468, a u javnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju 74.271 osoba.

ZDK lider

No, podaci o broju zaposlenih u prerađivačkoj industriji Agencije za statistiku donekle se razlikuju od istraživanja koje je uradila Agencija TEC iz Sarajeva, prije svega zato što je istraživanjem obuhvaćena samo Federacija BiH. Prema podacima ove agencije, prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji u 2014. godini bio je 82.007 radnika. Prosječan broj radnika iz godine u godinu varira, jednu godinu raste, drugu pada, ali se uglavnom od 2010. do danas kretao od 79.000 do 83.000.

Najviše zaposlenih u prerađivačkoj industriji ima Zeničko-dobojski kanton (19.815), zatim Tuzlanski (19.623), Sarajevski (13.162) i Srednjobosanski (11.018).

Prerađivačka industrija Federacije BiH u 2014. je ostvarila operativnu dobit od 8,9 milijardi KM, dok je vrijednost izvoza proizvoda prerađivačke industrije u protekloj godini bila 3,6 milijardi KM. Istovremeno, prerađivačka industrija je ostvarila profit od 199 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik